Wethouder Petra Zwang in actie bij NME-centrum tijdens NLdoet

Behendig manoeuvreerde Petra Zwang de kruiwagen vol houtsnippers over het erf van het NME-centrum. De wethouder van onder meer Zorg en Welzijn hielp op 15 maart mee tijdens NLdoet, de grote landelijke vrijwilligersactie van het Oranje Fonds. Samen met echtpaar De Geus werkte ze de tuinpaden bij. Van de houtsnipperberg is nog amper iets over. “Ik vind het motiverend dat mensen zich belangeloos voor iets willen inzetten.”

NLdoet-campagne
Het NME-centrum / stichting Code Groen educatie sluit zich al jaren bij de NLdoet-campagne aan, omdat er altijd genoeg klussen voorhanden zijn. Een mes dat aan twee kanten snijdt, want deelnemers vinden het fijn om een bijdrage te leveren. “Voordat ik wethouder was, deed ik ook al mee aan NLdoet”, vertelde Petra Zwang. “Je komt op leuke plekken en spreekt leuke mensen. Ik probeer ieder jaar ergens anders vrijwilligerswerk te doen.”

Voor de activiteit ‘Handen uit de mouwen op ons natuurcentrum, binnen en buiten’ hadden ook Lieke en Leo de Geus zich opgegeven. “Normaal kom je hier niet, loop je er alleen langs”, zei Lieke over het NME-centrum. Het aantrekkelijke van NLdoet is, dat je laagdrempelig en vrijblijvend kennis kunt maken met organisaties. Lieke: “Vorig jaar hielpen we bij de scouting.”

Marokkaanse appeltaart
Jennemien van der Woude, actief als tuinvrijwilliger en NME-gids bij het NME-centrum, verwelkomde de deelnemers om 10:00 uur met koffie en thee. Voor de NLdoet-dag had ze heerlijke Marokkaanse appeltaart gebakken. Jennemien legde uit welke klussen er op het programma stonden. De vrijwilligers konden kiezen voor een binnenkarwei – het kantoortje op de begane grond opnieuw inrichten en omtoveren tot een gezellige ontmoetingsruimte – of buiten aan de slag. Op het erf lag een grote berg houtsnippers, afgeleverd door Irado, voor het bijwerken van paden.

Omdat het ’s middags zou gaan regenen, stelde Lieke voor om buiten te beginnen. Samen met haar man Leo en Petra vulde ze de kruiwagens, die in het buitenleslokaal, de insectentuin en aan de zijkant van het NME-centrum werden leeggekieperd. Tuinvrijwilliger Marita verwijderde intussen zevenblad, brandnetel en andere ongewenste planten. Jennemien ontfermde zich met tuinvrijwilliger Cor over de ‘koffiekamer’. Ze sleepten metalen kasten naar de schuur om plaats te maken voor een tafel en gestoffeerde stoelen.

Tomeloze inzet
“Ik ben heel tevreden dat we nu een fijne plek hebben”, zei Jennemien. Ze kijkt met veel voldoening terug op deze dag. Echtpaar De Geus en wethouder Zwang werkten in een dagdeel ruim driekwart van de houtsnipperberg weg. Jennemien: “Prijzenswaardig, die tomeloze inzet! Motiverend ook: dat mensen zich belangeloos voor iets willen inzetten.” Als dank kregen de deelnemers een tasje met aardigheidjes mee naar huis. Hun namen staan op een oorkonde, die in de ontmoetingsruimte komt te hangen.

Wethouder Petra Zwang in actie bij NME-centrum tijdens NLdoet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

18 + 16 =

Schuiven naar boven