Groep 5 van De Draaimolen Barendrecht onderzoekt waterkwaliteit van sloot bij de school

Gastdocent Rob van der Drift (met loeppotje in de hand) bekijkt met wethouder Lennart van der Linden (rechts van Rob) en leerlingen van groep 5 van obs De Draaimolen een gevangen Amerikaans rivierkreeftje (Foto: Isolde van Overbeek)

Het is belangrijk dat water in sloten schoon is. Waarom, dat bleken de leerlingen uit groep 5 van de Barendrechtse basisschool De Draaimolen al heel goed te weten. Ze kregen op donderdag 21 september les van gastdocent Rob van der Drift van Code Groen over water en wat er zoal in en bij dat water leeft. Wethouder Lennart van der Linden was bij de les aanwezig. Hij legde uit wat de gemeente doet en wat er gebeurt als er geen sloten zouden zijn.

“Vandaag gaan we de sloot hier vlakbij school onderzoeken”, zei Rob tegen de leerlingen van juf Sharida. Rob werkt bij stichting Code Groen educatie in Schiedam en geeft lessen over natuur, milieu en duurzaamheid op uitnodiging scholen. Het Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Barendrecht financieren deze lessen. “We gaan kijken of het water schoon is”, vervolgde Rob. Maar waarom is schoon water belangrijk? Juwayriya wist het: “Als er plastic in zit, gaan de waterdiertjes dood.” Lennart van der Linden, wethouder van onder meer ruimtelijke ordening en milieu in de gemeente Barendrecht, wil ook graag dat het water schoon is. De drinkwatervoorziening is namelijk een taak van de gemeente, vertelde hij.

Overstromingen
Van der Linden legde ook uit dat  hij als wethouder verantwoordelijk is voor onder andere woningbouw. “Wat zou er gebeuren als we in een nieuwe wijk geen sloten zouden aanleggen?” vroeg hij aan de kinderen. Kian stak zijn vinger op en zei: ”Dan krijgen we overstromingen!” Extreme regenval leidt inderdaad tot wateroverlast en soms overstromingen, beaamde de wethouder. Maar door de aanleg van sloten en andere waterbuffers wil hij dit soort calamiteiten tegengaan.

Viezeriken
Na de inleidende verhalen wilden de kinderen graag naar buiten om het slootwater te onderzoeken. Dat het regende, deerde hen weinig. Wat is er leuker dan buiten les krijgen en op zoek gaan naar dieren die in de sloot leven? De groep had van Rob geleerd dat slootwater op drie manieren getest kan worden. Met je zintuigen, dus door bijvoorbeeld goed naar de sloot te kijken. Ten tweede kan het water geanalyseerd worden met een speciaal papiertje, dat verkleurt als je het in het water houdt. De kleur geeft aan of het water zeepsopperig, zuur of daar tussenin is. Tot slot is de waterkwaliteit te beoordelen op basis van de dieren die in de sloot leven. “Als we alleen muggenlarven en bloedzuigers vinden, de ‘viezeriken’ van de sloot,” zei Rob, “dan is het een vieze sloot. Maar larven van de eendagsvlieg geven juist aan dat het water gezond en schoon is.”

Amerikaanse rivierkreeftjes
Terug in de klas besprak gastdocent Rob de resultaten. Hij nam met de leerlingen de vragenlijst door. De zuurgraad lag tussen de 6,5 en 7,5, oftewel: goed voor de meeste dieren. Met hun schepnetten hadden de leerlingen onder andere waterwantsen, posthoornslakken en een libellenlarve gevangen. Rob wist over al die dieren leerzame en grappige verhaaltjes te vertellen. Minder grappig was, dat er ook Amerikaanse rivierkreeftjes uit de sloot waren geschept. De wethouder liet zich fotograferen, terwijl hij een exemplaar van deze invasieve soort – een soort die hier niet van nature voorkomt en een negatieve invloed heeft op inheemse soorten – vasthad. Hoe dit kreeftenprobleem aangepakt moet worden, “daar zijn de geleerden nog niet over uit”, aldus Van der Linden. Daarom deed hij een oproep om met suggesties te komen.

Positief eindoordeel
Al met al kreeg de sloot bij basisschool De Draaimolen een positief eindoordeel. Er waren namelijk ook larven van waterjuffers en eendagsvliegen aangetroffen. Deze beestjes gedijen alleen in schoon water. Ook de les van Rob kreeg een dikke plus. De leerlingen van groep 5 en juf Sharida bedankten hem voor de superleuke en interessante excursie.

Foto: Gastdocent Rob van der Drift (met loeppotje in de hand) bekijkt met wethouder Lennart van der Linden (rechts van Rob) en leerlingen van groep 5 van obs De Draaimolen een gevangen Amerikaans rivierkreeftje (Foto: Isolde van Overbeek)

De gastlessen ‘Water Leeft!’ worden uitgevoerd door stichting Code Groen educatie uit Schiedam, in opdracht van de gemeente Barendrecht en Waterschap Hollandse Delta (WSHD), die de lessen ook financieren. Stichting Code Groen educatie is een centrum voor natuur,- milieu- en duurzaamheidseducatie in Schiedam.

 

Groep 5 van De Draaimolen Barendrecht onderzoekt waterkwaliteit van sloot bij de school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + acht =

Schuiven naar boven