Eco-team Het Startblok behaalt Zilveren certificaat bij verduurzaming van de school

Met een glaasje alcoholvrije bubbels proostte Madelon van Rijn op 2 oktober met het Eco-team van basisschool Het Startblok op het behalen van het Zilveren certificaat. Madelon, gastdocent van stichting Code Groen educatie, begeleidt de 8 leerlingen die hun school duurzamer willen maken via het Eco-Schoolsprogramma. “We gaan mooie plannen bedenken en uitvoeren, met als uiteindelijk doel een ‘groenere school’.”

Het Eco-team voerde begin vorig schooljaar onder leiding van Madelon een zogeheten Eco-scan uit. Voor deze inventarisatie onderzochten de leerlingen hoe er op Het Startblok wordt omgegaan met onder andere afval, water en groen: wordt afval gescheiden ingezameld? Zijn er waterbesparende kranen? Zijn op het schoolplein veel soorten bomen, struiken, bloemen en planten te vinden? De teamleden keken naar tien thema’s in totaal. Uit hun Eco-scan, of nulmeting, bleek dat met name op het gebied van groen en water het een en ander verbeterd kon worden.

Geveltuintje
De volgende stap was het maken en uitvoeren van een actieplan. De kinderen ontwierpen een groener schoolplein en richtten een geveltuintje in, dat nu goed wordt bijgehouden. Ook bliezen ze een verwaarloosd ‘microstadsparkje’ op het schoolplein nieuw leven in met verse plantjes. Gastdocent Madelon hielp het Eco-team zoveel mogelijk mee. In juli, aan het eind van schooljaar 2022-2023, is een start gemaakt met het thema water. “We gaan flink ons best doen om dit nieuwe schooljaar de hele school bij dit onderwerp te betrekken”, zegt Madelon.

Schoolleiding
Met het Eco-team heeft ze ook gekeken naar welke duurzame maatregelen de schoolleiding neemt. “Daarmee hebben we de eerste vijf stappen van de zeven doorlopen.” Die prestatie gaat gepaard met een Zilveren certificaat. Leerkracht Sylvia de Kaper nam het getuigschrift op maandag 2 oktober in ontvangst. Madelon en het Eco-team hieven het glas met alcoholvrije bubbels op het behaalde resultaat. De gastdocent wil met de groep nog mooie plannen bedenken en uitvoeren, met als uiteindelijk doel een ‘groenere school’. “En natuurlijk die felbegeerde Groene Eco-Schools vlag!” zegt ze lachend.

Eco-team Het Startblok behaalt Zilveren certificaat bij verduurzaming van de school

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 3 =

Schuiven naar boven