Het Vakcollege Hillegersberg vergroenen en verduurzamen, dat is de wens van locatiedirecteur Ariane Linnert. Daarbij wil ze graag de leerlingen betrekken. Vorig jaar ontmoette ze Rob van der Drift en Madelon van Rijn van stichting Code Groen educatie op een TechTown-bijeenkomst. Al pratend ontstond het idee om samen te werken. Dat resulteerde in een serie gastlessen over duurzaamheid.
Abstract begrip
In het eerste kwartaal van 2024 kunnen leerlingen van het Vakcollege naar keuze lessen van Code Groen volgen tijdens ‘Doe-blokken’. Onder leiding van gastdocenten Rob, Madelon of Manja van de Plasse denken de jongeren van leerjaar 1 en leerjaar 2 na over duurzaamheid. Maar hoe leg je zo’n abstract begrip, dat voor volwassenen al lastig is, helder uit aan vmbo-leerlingen? Met concrete opdrachten die betrekking hebben op de thema’s afval, voeding, energie en biodiversiteit gaat dat heel goed, merken de gastdocenten. Al doende leren inspireert en enthousiasmeert de leerlingen. Rob nodigde Plastic Lab 010 uit voor een les, waarbij de leerlingen zagen hoe je van afval iets nieuws kunt creëren. Vervolgens zetten ze zelf een stoel in elkaar van latjes, gemaakt van gebruikt plastic.
‘Sloppy Joe’
Madelon stuurde de jongeren op pad met de opdracht om een vlog te maken over zwerfafval in de buurt van hun school. Naast ‘afval’ raakt het onderwerp ‘voedsel’ ook op allerlei manieren aan duurzaamheid. Denk aan onnodige verpakkingen van voedingsmiddelen, voedselverspilling en het eten van vlees. Onder leiding van Manja bereidden de leerlingen een ‘Sloppy Joe’: een broodje met tomatensaus, vegetarisch gehakt en rauwkost naar Amerikaans recept. Een gerecht dat zich prima leent voor het verwerken van restjes, wat ook duurzaam is!
Positieve reacties
Inge de Koning, coördinator en coach van het Vakcollege, is enthousiast over de samenwerking met Code Groen: “We krijgen positieve reacties terug.” Zij zou dan ook graag tot het einde van het jaar gebruikmaken van de gastlessen van de stichting.
Leerkrachten die graag het thema ‘duurzaamheid’ op de kaart willen zetten op hun school kunnen een e-mail sturen naar info@codegroeneducatie.nl voor mogelijkheden. Ze kunnen ook kijken op de website van Code Groen educatie: www.codegroeneducatie.nl.
Zie ook: Leerlingen Vakcollege Hillegersberg maken stoel van gebruikt plastic en Code Groen start met lessenserie op Vakcollege Hillegersberg.