Paddenduo’s zorgen voor eisnoeren in aquarium NME-centrum

Er werden twee amplexen gevonden op één avond, dat was ook toevallig! Donderdag 15 februari vond zowel Rob van der Drift als Isolde van Overbeek, beiden werkzaam bij stichting Code Groen educatie, onafhankelijk van elkaar een mannetjes- en vrouwtjespad in innige omhelzing, oftewel een amplex. Amplexus is Latijn voor omstrengeling of omarming. De paddenduo’s kregen een plekje in het aquarium op het NME-centrum.

Eisnoer
De paddentrek is inmiddels begonnen door de zachte temperaturen. Padden – en andere amfibieën – trekken naar vijvers en sloten om daar te paren en eitjes af te zetten. Vaak hebben vrouwtjespadden al een mannetje op hun rug als ze onderweg zijn naar het water. De mannetjespad heeft het vrouwtje stevig vast met zijn voorpoten onder haar oksels. Zo’n amplex(us) kan soms dagen duren. Het mannetje wacht net zo lang tot het vrouwtje haar eitjes afzet (in de vorm van een eisnoer), die meteen door hem worden bevrucht.

Paddenvisjes
Vier dagen later, op maandag 19 februari, kwam er al een eisnoer uit de cloaca van het paddenvrouwtje. Als de excursie Lentekriebels op 25 maart begint, zwemmen er inmiddels paddenvisjes in het aquarium!

Paddenduo’s zorgen voor eisnoeren in aquarium NME-centrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 − negen =

Schuiven naar boven