Wethouder Chris Hottentot bij gastles circulair ontwerpen op cbs De Rank

Maak een product, waarmee je het milieu en de natuur helpt. Deze opdracht kregen leerlingen van cbs De Rank in Spijkenisse, die meededen aan de gastles ‘circulair ontwerpen’ van de stichting Code Groen educatie. Wethouder Chris Hottentot luisterde samen met groep 7 naar gastdocent Madelon van Rijn. Zij gaf op woensdag 27 maart les aan de bovenbouw.

‘Frustratiewaarschuwing’
De uitdaging is om iets te ontwerpen, wat bij hergebruik geen afval oplevert. Madelon van Rijn is zich ervan bewust dat dat niet altijd even gemakkelijk is. “Daarom geef ik tegenwoordig bij de tweede opdracht een ‘frustratiewaarschuwing’”, zei ze.
De wethouder hielp een meisje, dat had gekozen voor de vraag ‘Hoe kun je meer natuur om je heen hebben als je op een flat woont?’. Ze bedacht een plantenbak met ingebouwde waterafvoer. Zo wordt voorkomen dat de planten in die bak na hevige regenval verdrinken.

Circulariteit
Dit uitgekiende product moest vervolgens omgevormd worden tot iets nieuws. “Zonder nieuwe materialen of andere benodigdheden”, zei Madelon. Dat bleek een uitdaging, omdat voor de plantenbak lijm was gebruikt. Deze oefening laat leerlingen ervaren wat circulariteit en kringloop betekenen. Chris Hottentot was onder de indruk van de vindingrijkheid van de kinderen. “Leuke ontwerpvragen”, vond Elsa van der Bijl, combinatiefunctionaris bij de gemeente Nissewaard, die ook bij de les was aangeschoven.

De gastles ‘circulair ontwerpen’ is geschikt voor de groepen 7 en 8. De gastles reserveren kan hier: Lesaanbod basisonderwijs / Circulair ontwerpen.

Wethouder Chris Hottentot bij gastles circulair ontwerpen op cbs De Rank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + negen =

Schuiven naar boven