Kleuters De Bosrand doen als eersten mee aan nieuwe gastles ‘Joep Troep ruimt het op!’

De kleuters van obs De Bosrand in Oostvoorne kregen maandag 30 oktober bezoek van Joep Troep en Karla Keurig. Het stel begeleidde gastdocent Debora van Es. Namens de stichting Code Groen educatie gaf zij de allereerste les ‘Joep Troep ruimt het op!’. Deze activiteit is onlangs toegevoegd aan de gastlessen over natuur, milieu en duurzaamheid die de stichting uit Schiedam aanbiedt.

Met Joep en Karla aan haar zijde gaf Debora uitleg over afval aan de onderbouw. Hoe het níet moet, liet Joep zien door tegen lege blikjes aan te trappen. Dat is tot daaraan toe, maar als die blikjes in de natuur terechtkomen… Karla weet dan wat er gebeurt. Konijntjes en andere dieren kunnen zich aan dat scherpe blik verwonden. Dieren kunnen zelfs doodgaan van rondzwervend afval. Karla herinnert zich nog goed hoe ooit een egel in een ijsbeker stikte.

Chipszakken
Daar schrok Joep heel erg van. Want hij houdt juist veel van dieren. De leerlingen van groep 1-2 wisten een oplossing voor Joep: het afval opruimen! Op het schoolplein lag van alles wat er helemaal niet hoorde, zoals lege chipszakken, lege plastic flesjes en ook lege blikjes, waar Joep zo graag tegenaan trapt. Maar nu ging Joep – samen met Karla, de kinderen, Debora en juf Ingrid -, de rommel opruimen. Met behulp van afvalknijpers lukte dat heel goed. Joep kon de kleuters amper bijbenen.

Geld waard
Terug in de klas vertelde Debora waarom het goed is om afval te scheiden. Als je bijvoorbeeld van oud papier weer nieuw papier maakt, spaar je bomen. En lege blikjes zijn sinds 1 april van dit jaar geld waard. Als je ze weer inlevert bij de supermarkt, krijg je 15 eurocent per blikje terug. “Leuk hè, Joep!” riep Karla verheugd uit. “Zo komt er steeds minder afval en zijn de konijntjes en vissen blij!”

Leerkrachten die interesse hebben in de gastles, kunnen ‘m hier reserveren: Joep Troep ruimt het op!

 

Kleuters De Bosrand doen als eersten mee aan nieuwe gastles ‘Joep Troep ruimt het op!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 + 2 =

Schuiven naar boven