Imkers maken vallen voor Aziatische hoornaar op NME-centrum

Zeven bijenhouders en andere belangstellenden kwamen op donderdag 8 februari naar het NME-centrum om vallen te maken voor de Aziatische hoornaar. Elly Rietdijk, coördinator zoekgroep Aziatische hoornaar, begeleidde de klus. De doe-avond volgde op de lezing van Maarten Klein op 3 februari in Natuurcentrum De Boshoek. Hij vertelde toen dat de Aziatische hoornaar – een exotische wespachtige – een bedreiging is voor honingbijen, solitaire bijen en andere bestuivers.

Hoornaars zijn de grootste wespachtigen in West-Europa. De inheemse Europese hoornaar wordt zo’n 3 tot 3,5 centimeter groot (de koningin zelfs 4 cm) en voedt zich met vliegen, muggen en wespen. Dit grote insect houdt ook van zoetigheid, zoals sap van gevallen fruit. De inheemse soort veroorzaakt weinig of geen problemen, maar het exotische familielid, de Aziatische hoornaar, doet dat wel.

‘Monsterwesp’
De exoot is een maatje kleiner dan de Europese soort, maar heel wat venijniger. De Aziatische hoornaar dringt honingbijenkasten binnen en rooft de nesten leeg. Ook solitaire bijen en andere bestuivers lijden flink onder deze ‘monsterwesp’. In 2017 werd de Aziatische hoornaar voor het eerst gesignaleerd in België, maar zij bevindt zich nu ook in Nederland. In 2023 zijn 600 nesten van Aziatische hoornaars geruimd, vertelde Elly Rietdijk. Waarvan een derde in Zuid-Holland! De imker heeft een keer met eigen ogen gezien hoe een Aziatische hoornaar een honingbij vlak voor de bijenkast uit de lucht griste. “Dan sta je wel te kijken”, zei Elly. “De Aziatische hoornaar bijt kop, poten en vleugels van de honingbij af en neemt het eiwitrijke borststuk mee naar het nest. Het gaat je aan het hart.”

Wie vragen heeft over de Aziatische hoornaar of meer wil weten over deze exoot, kan contact opnemen met Elly Rietdijk, coördinator zoekgroep Aziatische hoornaar: rietd@kabelfoon.nl.

Imkers maken vallen voor Aziatische hoornaar op NME-centrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes − 4 =

Schuiven naar boven