Leerlingen van het Vakcollege Hillegersberg begonnen op 23 januari met de lessenserie ‘Duurzaamheid’ van stichting Code Groen educatie. Het gaat om keuzevakken voor leerlingen van leerjaar 1 en leerjaar 2. De komende 8 weken kunnen de jongeren meer opsteken over de onderwerpen afval, energie en biodiversiteit (natuur). In het eerste lesblok behandelde natuurdocent Rob van der Drift van Code Groen educatie het thema afval.
Basiskennis
“Jullie worden ambassadeurs voor de school”, legde Rob uit. “Hoe gaan jullie om met afval op school en wat kan er verbeterd worden?” Voordat de leerlingen met dit onderzoek aan de slag kunnen gaan, hebben ze basiskennis over afval en milieu nodig. Maar wat betekent ‘milieu’ eigenlijk? En hoe kan de hoeveelheid afval worden verminderd? Rob liet de leerlingen hierover nadenken. Vervolgens leerden de jongeren in groepjes van drie met behulp van kleine klikootjes hoe ze verschillende afvalstromen kunnen scheiden.
Oude dekens, lege blikjes, gesnoeide takken: voor al dit afval bestaan speciale bakken. Wat overblijft, is restafval. “We hebben het afvalprobleem thuis of op school nu opgelost”, zei Rob na deze opdracht. “Maar op straat ligt ook veel afval.”
Zwerfafval
De natuurdocent deelde grijpstokken uit, waarmee de leerlingen dat andere afvalprobleem – te weten: zwerfafval – aan gingen pakken. Ze liepen een paar honderd meter over de Bergse Dorpsstraat en wilden toen weer terug, omdat het regende. Maar op die korte route raapten de 9 jongeren toch een halve vuilniszak aan rondslingerende troep op!
Na het thema afval, dat uit 6 lessen bestaat, kunnen de leerlingen van het Vakcollege nog kiezen voor het thema energie (5 lessen) en/of biodiversiteit (5 lessen). De 16 lessen zijn verdeeld over 8 lesblokken.