Leerlingen van groep 5 van basisschool De Grote Reis onderzochten woensdag 4 oktober de kwaliteit van het water in de sloot vlak bij hun school in Rhoon. Ze werden daarbij begeleid door gastdocent Rob van der Drift van stichting Code Groen educatie. Het onderzoek was een onderdeel van de les ‘Water Leeft!’. Wethouder Richard Polder wilde ook graag meer weten over het belang van (schoon) water en schoof aan bij de les.
In de klas legde Rob eerst uit waarom water, en met name schoon water, belangrijk is. Hij vroeg zich af hoe het gesteld zou zijn met de waterkwaliteit in de sloot vlakbij de school. “We gaan kijken of het water schoon is”, zei Rob tegen de leerlingen. “En dat kan op drie manieren.” Bijvoorbeeld door goed naar de sloot te kijken. Ligt er troep in? Stroomt het water?
Zeepsopperig
Ten tweede kan het water getest worden met een speciaal papiertje, dat verkleurt als je het in het water houdt. De kleur geeft aan of het water zeepsopperig, zuur of daar tussenin is. Tot slot zijn de dieren die in de sloot leven een aanwijzing voor een bepaalde waterkwaliteit. Rob: “Muggenlarven en bloedzuigers zijn de viezeriken van de sloot. Dus als we die voornamelijk vinden, is het water vies.” Larven van de eendagsvlieg zijn daarentegen kenmerkend voor schoon en gezond water.
Schepnet
De kinderen wilden graag snel naar buiten voor het spannende wateronderzoek. Vooral het vangen van dieren met een schepnet is een geliefd onderdeel. In de sloot bleken onder meer libellenlarven, bootsmannetjes en zwemwantsen te leven. De waterkwaliteit in de sloot bij basisschool De Grote Reis kreeg een positief eindoordeel.
Waterdruppel
Richard Polder, wethouder van onder andere duurzaamheid, zei dat hij natuurlessen voor kinderen belangrijk vindt. Aan het einde van de les kregen alle leerlingen een stripboekje van hem, waarin een waterdruppel de hoofdrol speelt. In ‘Droppie Water op reis in de natuur’ kunnen de kinderen nog eens op hun gemak nalezen waarom water zo belangrijk is voor de natuur.
De gastlessen ‘Water Leeft!’ van stichting Code Groen educatie worden gefinancierd door het Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Albrandswaard.