Natuurles voor nieuwkomers

Is het water in de sloot bij het NME-centrum goed, of is het niet goed? Dat onderzochten 23 leerlingen van De Internationale Vos, die op 13 mei naar het NME-centrum waren gekomen voor een les over de natuur. Van vakdocent Rob van Code Groen educatie leerden de jongeren waarom het belangrijk is dat slootwater schoon is. Docent Rinie van De Internationale Vos bewandelde met hen het Polderpad door Park Kethel en vertelde ondertussen over de bijzondere vegetatie: “Kijk eens wat een speciale plantjes we in Nederland hebben!”

Nieuwe woorden
De leerlingen, in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar, beheersen de Nederlandse taal nog niet zo goed. Ze komen uit landen als Syrië, Eritrea, Irak, Iran, Saudi-Arabië en Oekraïne en verblijven pas enkele maanden in Nederland. Als de jongeren het Nederlands voldoende onder de knie hebben, stromen ze door naar het reguliere onderwijs. Tijdens de natuurles leerden de jongeren nieuwe woorden zoals ‘duikerwants’, ‘haftenlarve’, ‘boterbloem’ en ‘kleefkruid’.

Syrië
Met een schepnet slootdieren vangen zag er eenvoudiger uit dan het was. Toch krioelden er na verloop van tijd een hoop beestjes in de teilen met water. Dwergbootsmannetjes, watervlooien, een enkele karperluis en zelfs een kleine Amerikaanse rivierkreeft. “In Syrië groot”, zei Ahmed, toen hij met een lepel een heel klein visje uit een teil schepte. Zijn vader en broers zijn vissers, vertelde de 18-jarige scholier, die nu 8 maanden in Nederland woont. Rob liet een haftenlarve zien: “Dit is het kindje van een eendagsvlieg.” Als je deze beestjes in een sloot aantreft, betekent dat dat de waterkwaliteit goed is. Rob: “Zo kun je aan dieren zien of water schoon is.”

Lijm
Terwijl de ene groep waterdieren probeerde te vangen in de sloot bij het NME-centrum, wandelde Rinie met het andere groepje door het groene polderpark. “Waarmee plakken wij in de klas?” vroeg ze aan de leerlingen. “Lijm”, wisten ze. Rinie plukte een stengel van een plant en hield die tegen iemands kleding aan. “Dit plakt vanzelf. Wat zit hierop?” Weer klonk het woord ‘lijm’. “Nee, dat zijn haartjes”, legde Rinie uit. “En die haartjes pakken je vast. Dit is kleefkruid.” Ook over brandnetels, wilgen, koeien en boterbloemen vertelde ze interessante en grappige verhaaltjes.

Miranda, docent van De Internationale Vos en één van de vier begeleiders die waren meegekomen naar het NME-centrum, was enthousiast over de les en de locatie: “Dit is al een ervaring op zich voor deze leerlingen!”

Wil je ook met jouw klas meedoen aan een gastles van Code Groen educatie? Kijk hier voor meer informatie: Educatie voortgezet onderwijs of neem contact op met ons: info@codegroeneducatie.nl

 

 

Natuurles voor nieuwkomers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − acht =

Schuiven naar boven