Cultuur- en Natuurparels voor komend schooljaar gepresenteerd bij Floating Farm

Tiende editie Inspiratiemiddag Parels van Schiedam op unieke locatie

De jaarlijkse Inspiratiemiddag Parels van Schiedam is een begrip voor leerkrachten van basisscholen in Schiedam. Tijdens dit evenement laten aanbieders van natuur- en cultuureducatie zien wat voor lessen en workshops ze in petto hebben voor het nieuwe schooljaar. Woensdag 12 juni vond de 10e Inspiratiemiddag plaats op een unieke locatie, de Floating Farm in de Merwehaven.

Grote diversiteit aan lessen en workshops
Het onderwijsaanbod, dat bekendstaat als ‘Cultuurparels’ en ‘Natuurparels’, voorziet in een grote diversiteit aan lessen en workshops voor het basisonderwijs. Kinderen kunnen bijvoorbeeld bij de Troubadours van Schiedam leren hoe ze muziek componeren, of ze mogen een echte vuilniswagen van Irado van dichtbij bekijken op het schoolplein. Op de Buitendagen van NatuurWijs ervaren leerlingen de natuur met hart, hoofd en handen, terwijl ze in het Coöperatiemuseum ontdekken hoe Schiedam er in vroeger tijden uitzag. Jan Willem de Boer filmde de informatieve bijeenkomst: Inspiratiemiddag Parels van Schiedam.

Reserveringsknop
Tijdens het plenaire deel, dat door circa 60 mensen werd bijgewoond, stelde Erik van de afdeling Cultuureducatie een nieuwe medewerker voor. Nienke vervangt cultuurconsulent Caty, die een andere baan vond. Erik vertelde ook dat de reserverings-/ of inlogknop voor Natuur- en Cultuurparels nu gemakkelijker is te vinden op de website Parels van Schiedam. Manja van Code Groen educatie meldde dat de Floating Farm is toegevoegd aan de Natuurparels: “Deze lessen, met de focus op belevend leren, maken het verschil voor kinderen.”
Gastvrouw Minke verwelkomde de bezoekers op de eerste drijvende boerderij ter wereld, die zij samen met haar man Peter realiseerde. “Het is niet zomaar een gekkigheid om aandacht te trekken, maar om de wereld wat mooier achter te laten.”

Workshop stemgebruik
Het programma voorzag verder in twee activiteiten: een rondleiding van Minke op de drijvende boerderij en een workshop stemgebruik van zangeres Roosje. De deelnemers konden aan beide activiteiten meedoen, omdat ze over twee groepen waren verdeeld die elkaar na 40 minuten afwisselden.
Merwe, leerkracht op basisschool Ababil, bezocht voor de eerste keer de Inspiratiemiddag. “Ik vind het heel leuk om erbij te zijn. Nu kan ik anderen enthousiasmeren over wat ik hier zie en leer.” Ook Netty, leerkracht op basisschool Loep, reageerde enthousiast: “Superleuk, deze locatie! Ik vind het heel leuk dat iemand zoiets bedenkt en maakt. Ik ga de Floating Farm zo goed mogelijk promoten op school en hoop dat zoveel mogelijk collega’s hier naartoe komen!”

De middag eindigde met een borrel en kaasproeverij. Erik greep dit moment aan om officieel afscheid te nemen van Caty. Zij was vijf jaar als cultuurconsulent werkzaam bij de afdeling Cultuureducatie. Een 40-stemmig koor zong een doldwaas lied voor haar en Erik roemde Caty om de eigenschappen die samen als acroniem haar naam vormen: Charisma, Autonomie, Theaterpersoonlijkheid en ‘Yes we can’-mentaliteit.

Tevreden
Met een linnen Parels van Schiedam-tas vol brochures, folders, overige informatie en streekproducten keerden de bezoekers tevreden naar huis. Ook de organisatoren waren tevreden. Zij kunnen terugkijken op een geslaagde en enthousiast ontvangen informatiemiddag.

Het Cultuurparels- en Natuurparelsprogramma voor het nieuwe schooljaar is terug te vinden op de website www.parelsvanschiedam.nl.

Voor vragen over de Cultuurparels kunt u mailen naar cultuureducatie@debibliotheekschiedam.nl

Voor vragen over de Natuurparels kunt u mailen naar info@codegroeneducatie.nl

Cultuur- en Natuurparels voor komend schooljaar gepresenteerd bij Floating Farm

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 − drie =

Schuiven naar boven